torstai 4. huhtikuuta 2013

Kouluruokailu - keitot


”Jes! Siellä on uunimakkaraa!”
”Eikä, taas keittoa...”
”Mä en ainakaan syö mitään!”



Koulupäivien piristys. Murisevan vatsan taltuttaja. Se hetki, kun kaikki ryntäävät pää kolmantena jalkana oppitunnin loputtua ruokajonoon jonottamaan.

Ruokailu on ehkä parhain hetki koulupäivinä, tai näin ainakin voisi uskoa, sillä eihän kukaan ryntää samalla innolla ruotsia opiskelemaan tai äidinkieltä pänttäämään. Ruokailussa saa puhua kavereiden kanssa ja syödä vatsansa (yleensä) täyteen. Mikä voisi olla sen parempaa?

En tiedä mikä voisi olla parempaa, mutta tiedän mikä on pahempaa. Se, kun keittoa on tarjolla joka päivä. Hyvä on, ehkei ihan joka päivä, mutta usein kuitenkin. Ei tämä kuitenkaan paha olisi, mutta valitettavasti lähes joka kerralla kaikki on raakaa – perunat, lihat ja ne muut keittoainekset, joita ei pysty ihmissilmällä tunnistamaan.

Otetaan tässä välissä pieni mielikuvaleikki. Olet juuri istunut ruokapöytään. Otat lusikan kauniiseen käteesi. Tuijotat keittoa anoen. Kauhaiset muutaman perunan ja lihanpalan lusikkaan. Tunget lusikan suuhun. Pureskelet. Annat pettyneen ilmeen kohota kasvoillesi, sillä keitto on raaempaa kuin kypsyvä banaani kaupan hyllyllä.

Keittopäivistä on kuitenkin muodostunut varsinainen rituaali. Ylhäällä oleva kaava nimittäin toistetaan joka kerta samalla tavalla (kokeile, jos et usko). Ennen keiton syömistä saatetaan jopa heittää väliin muutama vitsi ruoan laadusta tai muuten vain kirota, kun on taas keittoa.

Veera

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti