Saako olla omena?
”Koulussamme on ollut tapakasvatusviikko. Sen on huomannut esimerkiksi siitä, että tiistaina yhdeksäsluokkalaiset jakoivat ruokailussa omenoita. He jakoivat omenat pöytään ja tarjosivat niitä kohteliaasti.” ”En kumminkaan ottanut omenaa, vaan sanoin, että ’ei kiitos’.
”Huomasin tapaviikon ruokalassa, kun 9.luokkalaiset jakoivat omenoita, kun pöydissä oli ohjeita, kun seinässä oli kiitoslista ja kun tuli tapapassi.”
”Tiistaina päivänavauksessa puhuttiin nettikiusaamisesta. Ja ruokalassa 9.luokkalainen jakoi omenia ruokalassa ja yksi 9.luokan tyttö tuli kysymään, että haluanko minä omenan. Vastasin että kyllä kiitos. Pöydässä oli myös lappuja. Ja seinässä. Ja tänään me saadaan tapapassit, johon opettajat laittaa nimmarin.”
”Tiistaina päivänavauksessa puhuttiin nettikiusaamisesta. Yhdeksäsluokkalaiset jakoivat omenia tiistaina.” ”9.luokkalaiset kysyivät: ’Haluaisitko omenan?’ Ja vastasin: ’Kiitos!’
”Ruokailussa 9-luokkalaiset jakoivat omenia pöytiin niin kuin tarjoilijat jakavat ruokaa. Eräs tyttö meidän pöydässä olisi halunnut omenan, mutta tarjoilija oli jo käynyt aiemmin. Sitten hän pyysi omenaa ysiltä, joka jakoi omenoita. Sitten hän sai omenan.”
”Aika outoa. Vanhassa koulussa ei ollut tälläistä.”
Viikon aikana sai käydä kirjoittamassa kiitoksia Kiitosten seinälle. Jo keskiviikkona seinä tulvi kiitoksia itse kullekin säädylle. |
Älä ole tavaton!
”Hyviä tapoja pitää noudattaa, jotta kaikilla olisi hyvä olla!”
”Moikataan ja sellaista normaalia.”
”Jotta kaikilla olisi hyvä ja mukava olla, on hyviä tapoja hyvä osata. Kuvittele itsesi vaikka tilanteeseen, jossa sinä yrität kysyä missä on biologian luokka. Kukaan ei vastaa sinulle. On paljon mukavampaa, että kaikki hyvien tapojen mukaisesti vastaatte.”
Osaan tämän!
”Sanon kiitos ja tervehdin.”
”Pyydän lupaa käydä käymälässä.”
”Kiitän ruuasta, moikkaan ja kuuntelen.”
Koottu 6.D –luokan oppilaiden kirjoituksista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti